Chokladens historia
Kakaoträdet tros härstamma från Amazondeltat och fördes till Yucatán av mayafolket omkring 600 f Kr. Bönorna användes både till att framställa en dryck och som en form av betalningsmedel.
År 1000 börjar kakaobönor bli en mycket värdefull bytesvara i Centralamerika och betraktas snart som ett riktigt betalningsmedel.
Christopher Columbus går i land i Mellanamerika år 1502. Han upptäcker kakaobönorna som de infödda använder som betalningsmedel samt för tillredning av en stärkande dryck, xocolatl.
Mellan 1530 och 1540 upptäcker de spanska nunnorna i Guanacoklostret i Sydamerika att kakaodrycken kan förbättras med socker och vanilj. Resultat: drickchoklad.
Francesco Carletti återvänder till Florens 1606 och inför chokladen i Italien.
1631 ger läkaren Colmonero de Ledesma ut den första vetenskapliga boken om choklad.
Engelsmännen anlägger de första kakaoodlingarna på Jamaica år 1659.
1690 gör chokladen sitt intåg i Sverige.
I Frankrike tillverkas choklad för första gången maskinellt år 1756.
1760 öppnas den första chokladfabriken, "Chocolatiere Royale", i Paris.
De schweiziska bröderna Cloetta grundar en fabrik i Malmö år 1872.
1879 framställer schweizaren Rudolphe Lindt för första gången en choklad som smälter på tungan.
1888 grundar dansken Emil Mazetti-Nissen "Malmö choklad & konfektfabrik aktiebolag". Namnet ändras 1947 till "Mazetti AB". En av de mest kända produkterna är Ögonkakao.
År 1859 i Oslo grundar Johan Throne-Holst Freia Chokladfabrik, moderbolag till Marabou som startar sin verksamhet i Sundbyberg 1916.
Btw
Choklad i sig är inte giftigt för människor, men vissa djur, till exempel hundar och katter kan inte bryta ned ämnet teobromin som återfinns i kakao, vilket kan leda till förgiftning. Beroende på mängd choklad, djurets vikt samt kakaohalten kan djuret i värsta fall avlida.
Kommentarer
Postat av: Anonym
När blire frågelåda då??