Chokladens historia



Kakaoträdet tros härstamma från Amazondeltat och fördes till Yucatán av mayafolket omkring 600 f Kr. Bönorna användes både till att framställa en dryck och som en form av betalningsmedel.

År 1000 börjar kakaobönor bli en mycket värdefull bytesvara i Centralamerika och betraktas snart som ett riktigt betalningsmedel.

Christopher Columbus går i land i Mellanamerika år 1502. Han upptäcker kakaobönorna som de infödda använder som betalningsmedel samt för tillredning av en stärkande dryck, xocolatl.

Mellan 1530 och 1540 upptäcker de spanska nunnorna i Guanacoklostret i Sydamerika att kakaodrycken kan förbättras med socker och vanilj. Resultat: drickchoklad.

Francesco Carletti återvänder till Florens  1606 och inför chokladen i Italien.

1631 ger läkaren Colmonero de Ledesma ut den första vetenskapliga boken om choklad.

Engelsmännen anlägger de första kakaoodlingarna på Jamaica år 1659.

1690 gör chokladen sitt intåg i Sverige.

I Frankrike tillverkas choklad för första gången maskinellt år 1756.

1760 öppnas den första chokladfabriken, "Chocolatiere Royale", i Paris.

De schweiziska bröderna Cloetta grundar en fabrik i Malmö år 1872.

1879 framställer schweizaren Rudolphe Lindt för första gången en choklad som smälter på tungan.

 

1888 grundar dansken Emil Mazetti-Nissen "Malmö choklad & konfektfabrik aktiebolag". Namnet ändras 1947 till "Mazetti AB". En av de mest kända produkterna är Ögonkakao.

 

År 1859 i Oslo grundar Johan Throne-Holst Freia Chokladfabrik, moderbolag till Marabou som startar sin verksamhet i Sundbyberg 1916.

 

 

Btw

Choklad i sig är inte giftigt för människor, men vissa djur, till exempel hundar och katter kan inte bryta ned ämnet teobromin som återfinns i kakao, vilket kan leda till förgiftning. Beroende på mängd choklad, djurets vikt samt kakaohalten kan djuret i värsta fall avlida.


Kommentarer
Postat av: Anonym

När blire frågelåda då??

2010-02-22 @ 20:50:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0