Frågelåda




Efter en aning tjat kör jag nu en frågelåda.
Du får ställa frågor om det du vill att jag ska ta reda på och så ska jag försöka göra det då. =D

Frågelådan är stängd!

Chokladens historia



Kakaoträdet tros härstamma från Amazondeltat och fördes till Yucatán av mayafolket omkring 600 f Kr. Bönorna användes både till att framställa en dryck och som en form av betalningsmedel.

År 1000 börjar kakaobönor bli en mycket värdefull bytesvara i Centralamerika och betraktas snart som ett riktigt betalningsmedel.

Christopher Columbus går i land i Mellanamerika år 1502. Han upptäcker kakaobönorna som de infödda använder som betalningsmedel samt för tillredning av en stärkande dryck, xocolatl.

Mellan 1530 och 1540 upptäcker de spanska nunnorna i Guanacoklostret i Sydamerika att kakaodrycken kan förbättras med socker och vanilj. Resultat: drickchoklad.

Francesco Carletti återvänder till Florens  1606 och inför chokladen i Italien.

1631 ger läkaren Colmonero de Ledesma ut den första vetenskapliga boken om choklad.

Engelsmännen anlägger de första kakaoodlingarna på Jamaica år 1659.

1690 gör chokladen sitt intåg i Sverige.

I Frankrike tillverkas choklad för första gången maskinellt år 1756.

1760 öppnas den första chokladfabriken, "Chocolatiere Royale", i Paris.

De schweiziska bröderna Cloetta grundar en fabrik i Malmö år 1872.

1879 framställer schweizaren Rudolphe Lindt för första gången en choklad som smälter på tungan.

 

1888 grundar dansken Emil Mazetti-Nissen "Malmö choklad & konfektfabrik aktiebolag". Namnet ändras 1947 till "Mazetti AB". En av de mest kända produkterna är Ögonkakao.

 

År 1859 i Oslo grundar Johan Throne-Holst Freia Chokladfabrik, moderbolag till Marabou som startar sin verksamhet i Sundbyberg 1916.

 

 

Btw

Choklad i sig är inte giftigt för människor, men vissa djur, till exempel hundar och katter kan inte bryta ned ämnet teobromin som återfinns i kakao, vilket kan leda till förgiftning. Beroende på mängd choklad, djurets vikt samt kakaohalten kan djuret i värsta fall avlida.


RSS 2.0